پروتز متحرک
روش استفاده از دست دندان کامل
اگردندان مصنوعی به خوبی ساخته شود،میتواند کمک زیادی به بهبود وضع ظاهری صورت، تکلم و غذا خوردن كند، اما معمولاً بیماران در ابتدای استفاده از این دندانهای مصنوعی به مشکلات زیادی دارندکه لازم است تا مدت محدودی آنها را تحمل کنند.
احساس اولیه شما درموقع استفاده از دست دندان کامل چگونه است؟
در روزهای اول ممکن است احساس لقی داشته باشید. این مشکل تا وقتی که دهان شما با این وسیله سازگار شوند، ادامه خواهد داشت و بعد ازآن برطرف خواهد شد.
درروزهای اول ممکن است غذا و مایعات به زیر دندانهای مصنوعی بروند. همچنین ممکن است پروتز شما بزرگ به نظر برسد و با زبان تداخل داشته باشد و یا اینکه در ابتدای کار کمی احساس تهوع کنید. اطمینان داشته باشید که تمام این مشکلات به زودی برطرف خواهند شد.
درروزهای اول ممکن است، دست دندان دهان شما را زخم كند. به همین منظور 24 ساعت پس از تحویل دست دندانها به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا نقاط مزاحم را بتراشد. ممکن است درهفته های اول ترشح بزاق شما زیاد شود که این مشکل هم به زودي برطرف میگردد.
نما، زیبایی و ظاهر صورت
وقتی که شما برای اولین بار از دندان مصنوعی استفاده میکنید ممکن است نمای چهره شما عوض شود که این حالت هم با عادت کردن عضلات چهره شما برطرف خواهد شد. البته گاهی این تغییر شکل به نفع شما خواهد بود چرا که با قرار دادن دست دندان در دهان، ارتفاع صورت افزایش مييابد و پرشدن گونه ها و لبهای شما سبب کاهش چین و چروکهای چهره شما ميشود. با این حال بهتر است که تا سه هفته اول از نشان دادن آنها به دوستان و آشنایان خودداری کنید.
غذا خوردن
در دو هفته اول از غذاهایی استفاده کنید که نیازی به جویدن ندارند (مثل آش، سوپ، شیر). پس از حدود 14-10 روز به تدریج از غذاهای نرم استفاده کنید (مثل کته). شما بایستی هر لقمه غذا را به دو قطعه کوچک تقسیم کنید و این دو قطعه را به طور همزمان در دو طرف دهان قرار دهيد و به صورت دو طرفه و با دندانهاي آسیا بجوید. اگر لقمه را فقط با دندانهای یک سمت بجوید، دست دندان شما اهرم شده و جابجا میشود. پس از یک ماه میتوانيد از غذاهای عادی استفاده کنید. شما باید از خوردن غذاهای چسبنده، بسیار سخت یا بسیار داغ پرهیز کنید.
صحبت کردن
دندانهای مصنوعی در روزهای اول سبب بروز تغییراتی در تلفظ برخی از اصوات میشوند. برای عادت کردن زبان به وضعیت جدید بهتر است مدتی با صدای بلندتر صحبت کنید. ممکن است در ابتدا از بههم خوردن دندانها و صدا کردن آنها در موقع تكلم شکایت داشته باشید كه تا حدودي طبيعي است. اگردر این مورد مشکل بیشتری داشتید با دندانپزشک خود مشورت کنید.
دستدندانها ممکن است در روزهای اول ضمن خندیدن و حتی لبخندزدن از جای خود بلند شوند. برای حل اين مشكل بایستی به آهستگی دهان را ببندید و آب دهان خود را فرو ببرید.
چه مواقعی از دندانهای مصنوعی استفاده کنید؟
در 24 ساعت اول سعی کنید به طور مداوم از دست دندان خود استفاده کنید و فقط پس از صرف غذا آنها را جهت شستشو از دهان خارج کنید. این کار به خاطر آن است که اولاً دهان شما سريعتر به دستدندان عادت كند و ثانيا برخي از نواحي دستدندان كه سبب زخم و زدگی میشوند، مشخص گردند تا در جلسه بعدی دندانپزشک آنها را برطرف کند اما بعد از 24 ساعت بایستی دست دندان را شب ها از دهان خارج کنید تا بافتهای دهان روزی 8 ساعت استراحت کنند. هرگز ازدست دندان خود به طور شبانه روزی و مداوم استفاده نکنید زیرا اینکار سبب صدمه به بافت های دهان و تحلیل استخوان فک خواهد شد که سبب لق شدگی سریع دست دندان شما می گردد.
حفاظت از بافت های دهان
هر روز صبح، قبل از قراردادن دندانهای مصنوعی در دهان، با یک مسواک نرم لثهها، زبان و کام خود را تمیز کنید تا جریان خون در بافتهای دهان هر چه بیشتر صورت گیرد.
نحوه نگهداری از دندانهای مصنوعی
هنگام شستن دندانهای مصنوعی با مسواک، دستشویی را تا نیمه آب کنید و یا کاسه پر از آبی زیر دست خود بگذارید تا درصورت رها شدن، دندان های مصنوعی درداخل آب بیفتند و صدمه نبینند. از مسواک های زبر و خمیردندانهای معمولی هرگز استفاده نکنید چون سبب سائیدن دندانهای مصنوعی میشوند.
هرگز از مواد سفیدکننده برای شستن دندانهایمصنوعی استفاده نکنید زیرا سبب کاهش استحکام و طول عمر آنها میشوند. در عوض هر دو هفته یکبار میتوانيد دندانهای مصنوعی را به مدت چند ساعت در سرکه رقیق شده در آب (یک قاشق مرباخوری سرکه دریک لیوان آب) قرار دهید تا جرم های آن نرم شود و سپس با یک مسواک نرم جرم ها را پاک کنید. مراقب باشید به هیچ وجه دندانهای مصنوعی شما درمحیط خشک قرار نگیرد، بنابراین شبها که آنرا از دهان خارج میکنید، در آب قرار دهید.
هرگز دندانهای مصنوعی را با آب داغ نشویید زیرا ممکن است تاب بردارند.
آیا از دندانهای مصنوعی میتوانید تا آخر عمر استفاده کنید؟
با گذشت زمان، شکل دندانهای مصنوعی تقریباً ثابت باقی میماند ولی بافتهای دهان دچار تغییراتی میشوند که این امر سبب میشود دندانهای مصنوعی لق شوند. برای اصلاح این قبیل مشکلات، بایستی به طور منظم دندانپزشک خود را ملاقات کنید تا درصورت نیاز، دندانهای مصنوعی شما اصلاح یا تعویض گردند.
دکتر رامین مشرف
دندانپزشک- متخصص پروتزهای دندانی
آدرس مطب : خيابان توحيد مياني چهارراه مهرداد جنب داروخانه دي داخل كوچه مجتمع زيتون طبقه اول شماره ٣
تلفن : 36267176 - 031
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .